Tramvaje na Nové Sady vyjedou 1. prosince

Tramvaje na Nové Sady vyjedou 1. prosince

Tramvajemi na Nové Sady se první cestující svezou v první prosincový den. O spuštění zkušebního provozu linky číslo 3 a o změnách v jízdních řádech včera rozhodli městští radní. Po dvou týdnech od spuštění linky číslo 3 se do provozu na Nové Sady zapojí také soupravy na lince číslo 5.

Do poloviny listopadu mají skončit veškeré dosud probíhající práce na stavbě tramvajové trati, konkrétně dokončení kolejové spojky na dočasné konečné u Trnkovy ulice a na zděné měnírně ve stejné lokalitě. Dopravní podnik města Olomouce mezitím dokončuje převzetí a zkoušky nových tramvají, které budou na trati jezdit. V současnosti už má dvanáct těchto vozů.

Linka číslo 3 spojí sídliště s centrem města a hlavním vlakovým nádražím trasou přes tržnici a náměstí Hrdinů. V prvních dvou týdnech budou jezdit jen dva spoje za hodinu, od 15. prosince, kdy celostátně vstupují v platnost nové jízdní řády, budou jezdit ze zastávky Trnkova ulice každou hodinu čtyři spoje číslo 3 a k nim navíc přibudou dva spoje linky číslo 5, které pojedou k hlavnímu nádraží přes třídu Kosmonautů. Celkem tak bude každou hodinu jezdit z konečné zastávky šest spojů, v průměru jeden za deset minut. Se spuštěním tramvajové linky číslo 3 bude ukončen provoz náhradní autobusové linky číslo 30, která od 18. října obsluhuje novou nákupní galerii Šantovka.

Od zavedení nových jízdních řádů k 15. prosinci budou upraveny také jízdní řády autobusových linek číslo 14, 16, 19, 20, 27 a 50. Zrušena bude linka číslo 23.

 

6. listopadu 2013 (st)