Radní se seznámili s podmínkami pro zisk dotace na tramvajovou trať

Radní se seznámili s podmínkami pro zisk dotace na tramvajovou trať

Rozhodnutí o přidělení dotace na stavbu tramvajové trati na Nové Sady obdrží v nejbližších týdnech Statutární město Olomouc. V této souvislosti byl 2. října 2013 na odbor evropských projektů doručen návrh tohoto rozhodnutí včetně jeho podmínek. S materiálem Podmínky Rozhodnutí o poskytnutí dotace se na včerejším jednání členové městské rady seznámili a materiál schválili.

Rozhodnutí o poskytnutí dotace v sobě zahrnuje základní technické a finanční parametry poskytnuté dotace (např. zahájení, ukončení realizace projektu, monitorovací indikátory, celkové náklady projektu a výše poskytnuté dotace). Přílohou Rozhodnutí jsou Podmínky, které musí příjemce dotace SMOl dodržet, aby mu byla dotace poskytnuta a následně ji nebyl povinen vrátit. Mimo jiné se město, coby příjemce dotace, zavazuje poskytovat poskytovateli dotace průběžné, roční a závěrečné zprávy a další údaje odpovídající kvality nezbytné jak pro průběžné sledování realizace projektu, tak i pro jeho závěrečné vyhodnocení.

Dohoda o projektu mezi švýcarskou stranou a ministerstvem financí byla podepsána 14. září 2012 a týkala se pouze části B první etapy stavby tramvajové trati. Dotace činí 154,8 mil. Kč, vlastní zdroje Statutárního města Olomouc 27,3 mil. Kč a celkové náklady jsou tedy 182,1 mil. Kč. V části A, kdy šlo především o terénní práce, stavbu mostů a další stavební úpravy a přípravné práce, bylo vynaloženo asi 92 milionů korun.

 

10. října 2013 (čt)