Ušetřené peníze mohou opět pomoct Olomouci

Ušetřené peníze mohou opět pomoct Olomouci

Zhruba sto milionů korun ušetří město Olomouc při stavbě druhé etapy nové tramvajové trati. S vekou pravděpodobností budou mít z těchto peněz užitek sami Olomoučané, protože pokud vše dobře dopadne, vybuduje se za ně několik zajímavých i potřebných staveb.

Díky vysoké konkurenci stavebních firem a dobře zvládnuté veřejné soutěži se podařilo dostat cenu o jednu třetinu níž, než zněl původní předpoklad. Z takto ušetřené stovce milionů korun pak v rámci dotace z Programu česko-švýcarské spolupráce odpovídá suma asi 70 milionů korun. „Jednáme se švýcarskou stranou o tom, že bychom podstatnou část této ušetřené dotace mohli proinvestovat v Olomouci,“ říká náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

„Musíme ovšem vypracovat žádosti na takové projekty, které by podmínkám dotace vyhovovaly,“ dodává náměstek. Deset milionů by si ponechalo ministerstvo životního prostředí pro jiné projekty, které se hlásily do Programu česko-švýcarské spolupráce, až šedesát milionů by pak mohlo využít město Olomouc. Podle Ladislava Šnevajse by se mohly peníze využít na čtyři projekty, které se stavbou tramvajové trati úzce souvisejí.

Park Neoralův rybník u ulice V kotlině je jednou z nich. Park v místě, kde kdysi býval skutečně rybník a nyní je už desítky let neupravené místo s náletovými dřevinami, zpříjemní procházku kolem nového nábřeží a pro obyvatele přilehlých ulic vytvoří dosud chybějící klidové rekreační zázemí. Další zajímavou akcí s ekologickým dosahem je úprava jezu u sokolovny, kde je nyní nefunkční zchátralý jez. Po terénních úpravách vznikne balvanitý skluz, vhodný pro vodáky i obyvatele řeky, estetický rozměr akce umocní plánované nasvícení jezu. Třetí a čtvrtý projekt se týkají rekonstrukce komunikací, a to křižovatky Velkomoravská – Schweizerova a ulice Domovina.

„Na všechny tyto projekty musíme zpracovat a podat žádosti, stát by se tak mělo do listopadu,“ říká náměstek Šnevajs s tím, že pak bude záležet na švýcarské straně, zda uvolnění ušetřených peněz na tyto projekty schválí. Podmínkou získání dotace je realizace všech dotovaných projektů nejpozději do konce roku 2015.

 

26. července 2013 (pá)