Jak se staveniště mění den za dnem

Jak se staveniště mění den za dnem

Už zhruba dva měsíce trvají práce na budování kolejového svršku tramvajové trati na Nové sady. Pracuje se současně po celé délce budoucí trati, tedy na úseku asi 1,4 kilometru dlouhém.

Výjimkou byly dny, kdy práce znemožňovaly vytrvalé deště. Prostor tramvajové spojnice Nových Sadů se centrem se tedy mění takřka každým dnem, což výmluvně dokládají také snímky z pěti kamer, které na stavbu trati dohlížejí.

Zatímco proměny okolí trati ve Velkomoravské a Rooseveltově ulici jsou veřejnosti celkem dobře patrné, podstatná část budoucí trati je do značné míry ukrytá. Přitom právě v těchto úsecích, ať už u obchodní galerie či dále podél břehu Mlýnského potoka, se jedná o technicky náročné úseky, kde se za necelé dva měsíce práce událo množství změn. Sanovaná pláň, po níž povede tramvajová trať i silnice, chodník a cyklostezky, nebo úsek u Šantovky, kde tramvaj překonává podzemní garáže, vodní tok i železnici, jsou už do značné míry připraveny, přímo o obchodní galerie jsou už položeny i koleje. Například na úseku mezi Šantovkou a ulicí Velkomoravskou bylo položeno potrubí horkovodu, vznikla zde i dešťová kanalizace, která odvodní komunikaci i tramvajovou trať. Na Velkomoravské ulici museli pracovníci stavebních firem nejprve prorazit protlak a také museli přeložit zdejší horkovod do jiné trasy. Před Galerií Šantovka se řešil kolejový svršek na betonové desce, na níž byla položena antivibrační rohož, na ni pak vrstva kameniva, dřevěné pražce a konečně i samotné kolejnice.

Na stavbě probíhají pravidelné kontrolní dny, a s výjimkou zpoždění, zaviněného dešti, zatím probíhá vše v pořádku. „Jedná se o mimořádně důležitou investiční akci. Průběh stavby tedy samozřejmě pozorně sledujeme, včetně dopadů stavby na život města. Účastním se kontrolních dnů a zajímá mě i to, do jaké míry jsou dodržovány dohodnuté termíny průběhu stavby,“ dodává primátor Olomouce Martin Novotný.

Kamera č. 1 - napojení tramvaje u tržnice

Prostor mezi Sokolovnou a Galerií Šantovka (GŠ) - na stavbě tramvajové trati (TT) bylo odstraněno bednění základových patek trakčního vedení na betonové desce, pokračovala hydroizolace na GŠ, prostor mezi betonovou deskou TT a GŠ byl vyplněn betonem, na desku byla položena antivibrační rohož a na ni pak byla rozprostřena vrstva kameniva. Nakonec zde byly položeny dřevěné pražce a kolejnice koleje číslo 1.
V ulici 17. listopadu se pracuje na přeložce vodovodu. Buduje se i trolejové vedení, konkrétně výkopy základů TV č. 28 a 30, včetně provedení betonáže.

Kamera č. 2 - vedle řeky Moravy

Prostor u vyústění ulice V Kotlině k nábřeží Mlýnského potoka – vybudována zde byla postupně dešťová kanalizace (výkop zemní rýhy včetně pažení, pokládka potrubí včetně betonáže betonového sedla, osazení šachet. V prostoru bylo rovněž položeno potrubí horkovodu.

Kamera č. 3 - ulice Velkomoravská

Velkomoravská ulice – zde byla sejmuta ornice a dokončena úprava provizorního chodníku.

Kamera č. 4 - ulice Rooseveltova

Velkomoravská a Rooseveltova ulice - pokračovalo ražení protlaku pod ulicí Velkomoravskou včetně injektáže, 24. května bylo provedeno proražení do koncové jámy. Buduje se zde přeložka horkovodu, probíhají práce na bourání betonového základu oplocení a výkop zemní rýhy.

Kamera č. 5 - křížení s vlakovou tratí

Prostor mezi GŠ a ulicí V Kotlině – vybudována dešťová kanalizace pro odvodnění komunikace a tramvajové trati. Dále byly položeny konstrukční vrstvy pod tramvajovou trať.

Provoz kamer zajišťuje firma FOFRNET spol. s r.o.

 

12. června 2013 (st)