Ve městě se znovu objeví tramvaje číslo 3 a 5

Ve městě se znovu objeví tramvaje číslo 3 a 5

Zajímavé změny čekají koncem letošního roku olomouckou MHD. Do ulic se po pár letech vrátí vozy s číslem 5 a po ještě podstatně delší době dokonce i linka s číslem 3. To vše díky otevření nové trati, která spojí centrum města se čtvrtí Nové Sady, pro začátek s jejím okrajem u Trnkovy ulice. Vzápětí by ale měla následovat druhá etapa, která tramvajovou trať posune dále do nitra lidnatého sídliště.

Z provizorní konečné na křižovatce ulic Rooseveltova a Trnkova budou jezdit dvě linky – jedna zamíří od tržnice dále na náměstí Hrdinů a k nádraží, druhá pak u tržnice odbočí vpravo na třídu Kosmonautů a pak opět k nádraží. O tomto a dalších krocích v souvislosti s rozšířením tramvajové dopravy ve městě jednala v květnu městská rada. „Vybírali jsme z několika variant, podklady pro nás připravil odbor dopravy, který si nechal zpracovat rozsáhlý průzkum a sčítání cestujících. Věřím, že jsme na základě těchto pečlivě připravených podkladů rozhodli dobře a že budou cestující z Nových Sadů s novou tramvajovou tratí spokojeni,“ říká primátor Olomouce Martin Novotný.

Rada rozhodla mimo jiné i o tom, že se nebude rušit linka číslo 6, jak se o tom původně v souvislosti se spuštěním nové trati uvažovalo. Rozhodovalo se ale především o intervalech spojů pro jízdní řád nové trati. Cestujícím z Nových Sadů pojede ve všední dny každou hodinu šest spojů. Linka číslo 3, která míří k nádraží přes centrum, pojede vždy po patnácti minutách, linka číslo 5, která k nádraží zamíří přes třídu Kosmonautů, pojede vždy po třiceti minutách.

Jiný režim spojů bude platit během víkendů. V průběhu sobot a nedělí bude interval odjezdů z konečné u Trnkovy ulice 15 minut. Linka číslo 3 ovšem nebude v tyto dny jezdit až na nádraží, protože hustota spojů v centru by přesahovala víkendové potřeby. „Cestující, kteří budou chtít pokračovat dál směrem k nádraží, vystoupí na náměstí Hrdinů, kam přijede vždy zhruba dvě minuty poté linka číslo 4, na níž si přesednou,“ vysvětluje Jiří Dostál, vedoucí dispečerského provozu DPMO. Tramvaj linky číslo 3 mezitím zajede do Sokolské ulice, kde řidič přejde na opačný konec soupravy a za chvíli vyrazí zase směrem na Nové Sady. Také ve směru od nádraží na Nové Sady budou jednotlivé spoje časově sladěny tak, aby po příjezdu linky 4 na náměstí Hrdinů za okamžik přijela ze Sokolské ulice tramvaj číslo 3 a převzala cestující ve směru na Nové Sady.

Radní rozhodovali také o názvech zastávek. Ač to může na první pohled vypadat banálně, i na toto téma se vedly určité diskuze. Otázkou bylo, jak pojmenovat provizorní konečnou zastávku. Nakonec, po poradě s komisí městské části č. 15 – Nové sady, byl vybrán název Trnkova. Ve hře bylo převzetí názvu nedaleké autobusové zastávky U Učiliště, to však neprošlo z více důvodů, mimo jiné i proto, že sousední škola už není učilištěm, ale střední školou, jinou variantou byl název Rooseveltova, což by ale znamenalo nutnost upravit název dnešní autobusové zastávky Rooseveltova na Rooseveltova, U Přejezdu. Nový název Trnkova bude platit jak pro tramvajovou, tak pro blízkou autobusovou zastávku, dosud pojmenovanou U Učiliště. Další dvě zastávky ponesou názvy V Kotlině a Šantovka.

Nová tramvajová trať se staví od května loňského roku a první cestující by se jí měli svézt už koncem letošního roku. Jedná se o společnou investiční akci statutárního města Olomouc a Švýcarské konfederace, která akci významně podpořila prostřednictvím dotace z Programu česko-švýcarské spolupráce. Na budování trati se finančně podílí i soukromý investor, který staví obchodní a společenské centrum Šantovka. Na letos dokončenou první etapu by měla co nejdříve navázat etapa druhá, která je nyní ve fázi projekčních příprav.

 

30. května 2013 (čt)