Vozový park města obohatil nový typ tramvaje

Vozový park města obohatil nový typ tramvaje

První dvě tramvajové soupravy typu VarioLFplus/o mají za sebou slavnostní prezentaci. Tramvaje, které mají dveře na obou stranách, jsou připraveny pro obsluhu nově budované trati na Nové Sady. Mnozí Olomoučané tak už měli během posledních týdnů možnost tramvaje, které pro město vyrobila společnost Krnovské opravny a strojírny, vidět v ulicích při zkušebních jízdách.

„Před dvěma týdny začala další etapa stavby tramvajové trati na Nové Sady, při které budou položeny koleje a trať se tak konečně stane realitou. Nyní už tady máme i nová vozidla, která budou na nové trati jezdit. Je příjemné sledovat, jak se blíží chvíle, kdy se první Olomoučané svezou tramvají na Nové Sady,“ dodal primátor Martin Novotný. Tramvaje Dopravní podnik města Olomouce společně se statutárním městem Olomouc pořizuje v rámci projektu Obnova vozového parku tramvají, který spolufinancuje Evropská unie z Regionálního operačního programu pro Střední Moravu, a to dotací ve výši 75 procent. „Nákup tramvají je díky dotaci velmi výhodný, a proto jsme se rozhodli touto cestou výrazně omladit vozový park dopravního podniku. Podíl moderních tramvají tak bude v Olomouci jeden z nejvyšších v České republice a doufám, že i cestující komfort naší městské hromadné dopravy ocení,“ řekl první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

„Specifickým cílem projektu vozidla byl požadavek zadavatele na jeho provozování v tramvajovém vlaku tak, aby tato souprava pro změnu směru jízdy využívala kolejovou úvrať,“ říká Magdaléna Kopřivová, mluvčí Dopravního podniku města Olomouce. Oboustranné a obousměrné vozy jsou unikátem, který jinde v Česku není. Od běžných tramvají se liší i uspořádáním interiéru. Jezdit budou v soupravě zapojené zadními částmi k sobě. Vozy lze však také provozovat i na jiných linkách samostatně. Cílem dopravního podniku je v souladu s dopravní politikou statutárního města Olomouce a projektem Bezbariérová Olomouc rozšířit nabídku nízkopodlažní přepravy na všech linkách do konce roku 2013. Nyní má dopravní podnik ve svém vozovém parku šedesát tramvají, z toho 23 nízkopodlažních. Nové vozy obsadí evidenční číselnou řadu 101 - 114. Smluvní cena za jednu novou tramvaj je 21 960 000 korun bez DPH, tj. 307 440 000 korun bez DPH za celou dodávku. Podle harmonogramu projektu bude do konce roku 2013 dodáno celkem 14 vozidel typu VarioLF plus/o. Šest vozidel získá DPMO do června 2013, čtyři do 30. září letošního roku zbývající čtyři do 30. prosince.

Koncepce vozidla

Využívá progresivní technologie a materiály při konstrukci komponentů a výzbrojí tramvají jako jsou například asynchronní pohony, rekuperační brzda, výkonná kotoučová brzda, informační systémy pro cestující apod. Jedná se o vysoce výkonné dynamické vozidlo (320 kW), schopné zvládat vysoké nároky na současný provoz městské hromadné dopravy. Současně řeší snížení spotřeby elektrické energie, zlepšení chodových vlastností, snížení negativních účinků na trať a nižší náklady na údržbu s typově srovnatelnými vozidly. Řidičům poskytuje vysoký komfort pracovního prostředí a obsluhy. Přínosem pro cestující je snížená podlaha a výklopná plošina ve střední sekci vozu, která umožňuje bezbariérový nástup a výstup. Konstrukce podvozku s dvojím vypružením zvyšuje komfort jízdy, snižuje hlučnost vozidla a snižuje náklady na údržbu traťového svršku. Provoz a údržba vozu jsou díky jeho modernímu vybavení výrazně levnější.

Technická data vozu
rozchod (mm)1 435
délka tramvaje bez spřáhel (mm)15 100
maximální šířka vozidla (mm)2 480
počet hnacích otočných podvozků (ks)2
uspořádání pojezduBo´Bo´
max./min. průměr kola (ssmm)700/590
nejmenší poloměr oblouku (m)18
výška podlahy od temene kolejnice (mm)350/650
podíl nízké podlahy (%)36
dveře (ks)5
sedadla (ks)24 + 2 sklopné
stojící cestující při 5 os/m2(počet)81
celková kapacita při 5 os/m2105 + 2 sklopné
hmotnost prázdné tramvaje (kg)21 200
jmenovité trakční napětí (V)600/750
přenos trakčního výkonuAC
ovládání brzdelektromechanické
instalovaný trakční výkon (kW)4 x 80
trakční motoryuzavřené vzduchem chlazené
typu TAM 1003C/R
maximální rychlost (km/hod)65

Fotografie:

 

25. dubna 2013 (čt)