Stavba tramvajové trati si vyžádá dopravní omezení

Stavba tramvajové trati si vyžádá dopravní omezení

Stavba tramvajové trati na Nové Sady postoupila do další fáze, kdy se bude mimo jiné budovat samotné kolejové těleso včetně překřížení stávajících silničních komunikací a napojení na současnou tramvajovou trať. V této souvislosti dojde na několika místech Olomouce ke kratším či delším dopravním změnám. Ty se dotknou jak individuální, tak i hromadné dopravy, a v jedné lokalitě také pohybu chodců.

„Jakákoliv dopravní omezení jsou samozřejmě pro život města a jeho obyvatel značně nepříjemná. V souvislosti se stavbou tramvajové trati je těch zásahů poměrně dost. Na druhou stranu ale mohu za město zodpovědně říct, že jsme se maximálně snažili najít ta nejvhodnější řešení a preferovali jsme takové varianty změn, které budou během stavby víceméně stabilní, před takovými, které by se příliš často měnily, což pak ještě zvyšuje míru nejistoty v dopravním životě města,“ uvedl primátor Martin Novotný s tím, že výsledek, tedy napojení Nových Sadů na tramvajovou síť, za tato dočasná omezení nepochybně stojí. Na vyřešení úprav ve fungování dopravy ve městě se podílel jak projektant stavby tramvajové trati a zhotovitelské firmy, tak i olomoucký magistrát, Dopravní podnik města Olomouce a specializované firmy, zabývající se dopravní problematikou.

Změny v dopravě se koncentrují do dvou míst – do prostoru mezi ulicemi Polská, třída 17. listopadu a třída Svobody, tedy prostor mezi tržnicí a galerií Šantovka, a dále do oblasti mezi mostem přes řeku Moravu ve Velkomoravské ulici a křižovatkou s Rooseveltovou ulicí a dále v Rooseveltově ulici až po konečnou u Trnkovy ulice. Cestující v MHD musí počítat jak se změnami míst některých zastávek, tak v době nejvážnějších stavebních aktivit i s případným zpožděním autobusových linek a s výlukou tramvajových linek, spojujících centrum města s hlavním nádražím přes tržnici a třídu Kosmonautů.

V prostoru křížení ulic Polská, třída Svobody a třída 17. listopadu bude část komunikace od 29. dubna do 8. září zcela uzavřená pro veškerou individuální dopravu, a to konkrétně úsek třídy 17. listopadu od vyústění ulice Polské až po křižovatku s ulicí Wittgensteinovou a třídou Kosmonautů. Doprava ve směru od ulice Polské do centra města bude vedena jedním pruhem na třídu Svobody, doprava ve směru od centra k Polské ulici povede ulicí Aksamitova přes plochu starého autobusového nádraží a Vídeňskou ulici. Intervaly světelné signalizace na křižovatce tř. 17. listopadu x tř. Kosmonautů x Wittgensteinova budou upraveny dle nové situace. Světelná signalizace na křižovatkách tř. Svobody x Aksamitova a tř. Svobody x Polská x tř. 17. listopadu bude v této době vypnuta. V době od 10. června do 8. září tudy nebudou jezdit ani tramvaje na třídu Kosmonautů.

Změny čekají také Velkomoravskou ulici. Od 15. dubna do 30. června budou nejprve jízdní pruhy v obou směrech zúženy a zkrátí se také délka odbočovacího pruhu před křižovatkou s Rooseveltovou ulicí. V termínech, kdy se bude přímo přes komunikaci ve Velkomoravské ulici stavět kolejové těleso, bude postupně doprava v tomto úseku svedena ze dvou pruhů do pruhu jednoho. K úplnému uzavření komunikace zde ale nedojde.

Omezení se zde dotknou také chodců. V době od 15. dubna do 8. září budou uzavřeny chodníky na obou stranách. Zhotovitelská firma ovšem musí pro toto období zajistit průchod chodců minimálně po jedné straně poblíž komunikace ve Velkomoravské ulici a rovněž tak zajistit bezpečný přechod chodců přes silnici před začátkem uzavírky ve směru od Tovární ulice.

V době samotné výstavby tramvajové trati v prostoru křížení ulic Velkomoravská a Rooseveltova v srpnu a září bude silnice v ulici Rooseveltova v místě stavby úplně uzavřena a doprava bude vedena ulicí Schweitzerova.

O veškerých případných aktualizacích budou občané informováni mimo jiné i na webových stránkách města.

DOPADY UZAVÍREK NA PROVOZ MHD

Stavební práce v ulici Velkomoravská

Z důvodu stavebních prací v ulici Velkomoravská dojde s platností od 22. dubna ke zrušení obsluhy zastávky Velkomoravská směr Hlavní nádraží bez náhrady. Pouze noční autobusová linka č. 51 bude využívat jako náhradu zastávku U Učiliště. Zastávku Velkomoravská za stávajícího dopravního režimu nelze přemístit na bezpečné místo.

Úprava jízdních pruhů v ulici Polská

V termínu od 29. dubna bude pro individuální automobilovou dopravu (IAD) úplně uzavřena komunikace tř. 17. listopadu v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Wittgensteinova a Polská. Průjezd křižovatkou Polská x třída Svobody bude pro veškerou dopravu včetně autobusového provozu umožněn pouze po jednom jízdním pruhu, a to ve směru z ulice Polská na třídu Svobody. V opačném směru, tj. z třídy Svobody, budou autobusové linky vedeny přes bývalé autobusové nádraží (Tržnice, plocha). Tato změna neovlivní obsluhu stávajících autobusových zastávek mimo spoj linky č. 20 vedený v pracovní dny v 8:14 z Farmaku, který bude ukončen místo zastávky Tržnice, plocha na tramvajové zastávce Tržnice směr Náměstí Hrdinů.

Na třídě 17. listopadu budou autobusy i tramvaje vedeny ve svých trasách bez omezení. Z důvodu objízdné trasy pro IAD dojde k úpravě signalizačního plánu světelně řízené křižovatky tř. 17. listopadu x Wittgensteinova. Z tohoto důvodu může docházet u tramvajových a autobusových linek projíždějících danou křižovatkou k menším zpožděním.

Výstavba pěší lávky a tramvajové trati na tř. 17. listopadu

Obě tyto akce si vyžádají výluku tramvajového provozu v úseku Okresní soud – Tržnice – Hlavní nádraží. Předpokládaný termín výluky je stanoven od 10. června do 8. září včetně.

Po dobu výluky budou v provozu tramvajové linky č. 2, 4 a 6 ve svých trasách bez omezení. Tramvajové linky č. 1 a 7 budou nahrazeny linkou s označením „U“ vedenou po trase Nová Ulice – Náměstí Hrdinů – Neředín a zpět.

Náhradní doprava v úseku Náměstí Hrdinů – Tržnice – Hlavní nádraží a zpět bude zajištěna výlukovými autobusy vedenými v době přepravní špičky v 6minutovém intervalu a v době sedla v prokládaném intervalu 7 a 8 minut. Po celou dobu výstavby bude autobusovému provozu umožněn průjezd po třídě 17. listopadu (v místě stavby) v obou směrech po jednom jízdním pruhu.

Výstavba tramvajové trati v ulici Velkomoravská

Po dobu výstavby tramvajové trati dojde v ulici Velkomoravská k zúžení jízdních pruhů. U autobusových linek projíždějících daným úsekem může docházet z tohoto důvodu k menším zpožděním.

V době výstavby tramvajových kolejí přes komunikaci ulice Velkomoravská (červenec) bude veškerý provoz v daném místě veden v každém směru pouze po jednom jízdním pruhu. Lze předpokládat, že u autobusových linek bude docházet ke zpožděním většího rozsahu.

Výstavba tramvajové trati v ulici Rooseveltova

V průběhu měsíce července budou zahájeny přípravné práce pro výstavbu tramvajové trati v ulici Rooseveltova. Přípravné práce si vyžádají přemístění autobusové zastávky U Učiliště směr Zikova, U Rybářského stavu dále za křižovatku s ulicí Trnkova.

V době samotné výstavby tramvajové trati v prostoru křížení ulice Velkomoravská s ulicí Rooseveltova (38 dnů - srpen, září) bude komunikace ulice Rooseveltova v místě provádění stavebních úprav úplně uzavřena.

Autobusová linka č. 10 nebude trasována ulicemi Schweitzerova, Zikova, Rooseveltova, ale bude vedena v obou směrech přímo po ulici Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky Povel, škola, Zikova a U Učiliště. Nahrazeny budou zastávkami Velkomoravská a Zenit.

Autobusová linka č. 14 bude vedena v úseku Nové Sady, sokolovna – U Rybářského stavu v obou směrech po objízdné trase ulicemi Rooseveltova, Velkomoravská, Schweitzerova, Zikova a Střední Novosadská. Zastávka U Učiliště nebude obsluhována. Z důvodu objízdné trasy bude docházet ke zpožděním.

Autobusová linka č. 23 bude v lokalitě Povel vedena (otáčena) po náhradní trase ulicemi Velkomoravská, Rooseveltova, Polská, Schweitzerova, Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky U Učiliště, Zikova a Povel škola. Nahrazeny budou zastávkou Nové Sady, sokolovna.

Autobusová linka č. 29 – ranní posilový spoj (odjezd v 7:19 hod. ze zastávky Zikova) bude veden ze zastávky Nové Sady, sokolovna dále dle jízdního řádu. Zastávky Zikova a U Učiliště nebude obsluhovat.

Autobusová linka č. 50 bude vedena v úseku Nové Sady, sokolovna – U Rybářského stavu v obou směrech po objízdné trase ulicemi Rooseveltova, Velkomoravská, Schweitzerova, Zikova, Střední Novosadská. Linkou nebude obsluhována zastávka U Učiliště. Z důvodu objízdné trasy může docházet ke zpoždění.

Autobusová linka č. 51 bude vedena mezi zastávkami U Rybářského stavu a Velkomoravská po objízdné trase ulicemi Střední Novosadská, Zikova, Schweitzerova a Velkomoravská. Z důvodu objízdné trasy může docházet ke zpoždění.

Autobusová linka č. 111 nebude trasována ulicemi Schweitzerova, Zikova, Rooseveltova, ale bude vedena v obou směrech přímo po ulici Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky Povel, škola a Zikova. Nahrazeny budou zastávkami Velkomoravská a Zenit.

V době uzavírky komunikace ulice Rooseveltova bude obnovena obsluha zastávky Velkomoravská směr Hlavní nádraží a to tak, že náhradní zastávka bude situována oproti stávající zastávce cca 150 metrů zpět v uzavřeném pravém odbočovacím jízdním pruhu z ulice Velkomoravská na ulici Rooseveltova.

Přílohy

 

15. dubna 2013 (po)