Stavba tramvajové trati postoupila do další fáze

Stavba tramvajové trati postoupila do další fáze

Zhruba deset měsíců po zahájení stavby tramvajové trati na Nové Sady vstupuje tato akce do další fáze. Poté, kdy byla v první fázi upravena plocha někdejšího podniku MILO i dalších úseků nové trati podél Mlýnského potoka a kdy byly provedeny sanace původních ploch, může začít druhá etapa zhotovením dalších konstrukčních vrstev budoucích komunikací. Výsledkem budou nové chodníky, cyklostezka, silnice a tramvajová trať.

V příštích měsících se vybrané sdružení firem pustí do náročných úprav v místě křížení třídy Svobody, ulice 17. listopadu a ulice Polské, a následně v ulicích Velkomoravské a Rooseveltově, a do výstavby nových komunikací včetně kolejového svršku. V těchto dnech firmy přebírají staveniště a začínají na několika místech trati současně stavební práce.

V místech mezi Velkomoravskou ulicí a budoucí Galerií Šantovka vznikl ještě před koncem roku násep a společná pláň pro tramvajovou trať, silnici, chodník a cyklostezku. Násep se musel nejprve tři měsíce stabilizovat, aby na něm nyní mohly práce pokračovat. „Na této sanované pláni se začne budovat jak samotné tramvajové těleso, tak nové konstrukční vrstvy komunikací, chodníků a cyklostezky,“ uvedl za zhotovitele Alexander Freml ze společnosti Firesta. Vedle obchodní galerie, kde trať překonává asi dvousetmetrový úsek po střeše garáží, bude na pryžový podklad položena nejprve železobetonová deska a na ni pak opět štěrkové lože a pražce s kolejemi. „Zajímavostí úseku u obchodní galerie je fakt, že zde budou stožáry s trolejemi a osvětlením ukotveny uprostřed mezi kolejemi a ty tak budou o něco dále od sebe než na zbytku trati, kde sloupy povedou podél obou stran,“ uvedl projektant Luděk Šťastný. Trať bude u galerie chráněna betonovými a kamennými zídkami kvůli větší bezpečnosti.

Práce zatím probíhají dle předem stanoveného harmonogramu, daří se také koordinace více akcí v jednom areálu – tedy stavby obchodní galerie, tramvajové trati a protipovodňových opatření. „Investor Galerie Šantovka dodržel všechny termíny prací tak, aby výstavba tramvajové trati mohla začít podle plánu,“ potvrdil mluvčí společnosti Juraj Aláč. Připomněl, že otevření obchodní galerie se plánuje na říjen tohoto roku.

Pro uskutečnění této části stavby vybrala výběrová komise nabídku Sdružení Tramvajová trať Nové Sady, skládající se ze tří firem: FIRESTA – Fišer, IDS Inženýrské a dopravní stavby Olomouc a Dopravní stavby Brno. Cena této etapy B bude 194,6 milionu korun bez DPH, tedy zhruba o 100 milionů korun méně, než předpokládaly původní odhady. První, již dokončená etapa A vyšla rovněž levněji, než zněla rozpočtová cena, konkrétně na 76,5 milionu korun bez daně. Celkové náklady na stavbu trati by se tedy měly pohybovat okolo 326 milionů korun včetně DPH.

Na vybudování trasy velmi významně přispěla městu Olomouc Švýcarská konfederace. Vloni v květnu byla ve Švýcarsku v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce schválena dotace ve výši 225 milionů korun. Vzhledem k tomu, že se během stavby podařilo reálné náklady snížit, poníží se poměrně i dotace, a to na zhruba 165 milionů korun.

Výsledkem této veliké investiční akce bude napojení jižních sídlišť na centrum ekologickou a spolehlivou tramvajovou dopravou. „Celý projekt prošel nesmírně náročným posuzováním, které muselo prokázat, zda skutečně dojde jak ke zlepšení komfortu obyvatel, tak i zlepšení ovzduší. Také švýcarské autority kladně posoudily připravenost projektu a přínosy pro rozvoj MHD a kvalitu životního prostředí ve městě,“ řekl primátor města Olomouce Martin Novotný. „V plné míře se výhoda nové tramvajové trati projeví po prodloužení do nitra Nových Sadů,“ doplnil primátor Novotný s tím, že druhá etapa stavby trati, která se už projekčně připravuje, bude technicky jednodušší, levnější a bude ji možné díky systému ukončení formou kolejové spojky prodlužovat postupně po jednotlivých zastávkách.

Stavba první etapy tramvajové trati na Nové Sady v datech:

  • I. etapa od tržnice po ulici Trnkovu
  • délka 1394 m
  • tři zastávky s pracovními názvy Šantovka, V Kotlině a Trnkova (definitivní názvy zastávek vzejdou z návrhů příslušných komisí místních částí po schválení v městské radě)
  • trať obslouží oboustranné tramvajové soupravy
  • konečná stanice bude řešena kolejovou spojkou
  • nová komunikace tzv. jižní spojky je dlouhá 550 m, po dokončení se stane zřejmě novou pojmenovanou ulicí či nábřežím, (i s ohledem na budoucí výstavbu v této lokalitě)
  • železniční přejezd se čtvrtým tramvajovým křížením v Olomouci, tentokrát kvůli bezpečnosti poprvé se závorami
  • ve II. etapě bude následovat prodloužení trati přes Zikovu po Družební ulici

Fotografie:

 

12. dubna 2013 (pá)