Rekonstrukce jezu posílí i oživení Mlýnského potoka

Rekonstrukce jezu posílí i oživení Mlýnského potoka

Velké plus pro život v Mlýnském potoce i pro jeho okolí znamenají chystané úpravy vodního toku, které souvisí s celkovou revitalizací areálu někdejší továrny a stavbou nové tramvajové trati. Během tohoto a příštího roku se radikálně změní fungování toku v okolí Šantovy ulice a Domoviny.

Systém obou říčních ramen se přiblíží podobě, jakou měl před desítkami let, rozpadající se jez u Sokolovny navíc nahradí balvanitý skluz, který umožní desítkám druhů vodních živočichů nerušenou migraci ve směru po i proti proudu řeky.

Vše začíná u dnes téměř neexistujícího starého jezu u Sokolovny. Jez, poničený nejprve v roce 1945 leteckou pumou a v roce 1997 katastrofální povodní, který se před dvěma lety definitivně protrhl a začal rozpadat, bude rozebrán a nahrazen vodním dílem zcela jiného typu – takzvaným balvanitým skluzem. „Nové technické řešení je ohleduplnější k přírodě, navíc umožní bezproblémovou migraci vodních živočichů oběma směry,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. „Po dokončení tento vodní prvek nasvítíme a Olomouc tak získá další velmi pěkné místo.“ Balvanitý skluz vznikne na hlavním rameni potoka, který lemuje budoucí novou tramvajovou trať. Cestující v tramvajích tak budou míjet jak tuto zajímavost, tak i několik stovek metrů dlouhý úsek Mlýnského potoka a jeho soutok s řekou Moravou.

Podstatnou součástí úprav je rovněž obnovení průtoku v rameni, které obtéká ostrov s budoucí galerií Šantovka a ulici Domovina. Voda se do nyní slepého ramene vrátí už tento rok, ještě před definitivní proměnou starého jezu. „Koryto bylo od říčního systému odděleno v roce 1989, kdy byla uzavřena zdejší malá vodní elektrárna. V části koryta dnes zůstává stojatá voda, jejíž hladina závisí na stavu hladiny v hlavním toku Mlýnského potoka i řeky Moravy. Tato stojatá voda je v létě prohřívána a zahnívá, což vyvolává zápach, na nějž si pak stěžují obyvatelé Domoviny,“ doplňuje Petr Loyka. Zprůtočněním starého ramene se nepříjemný problém odstraní, navíc přibude další příjemné zákoutí u břehů potoka a zlepší se prostředí pro vodní živočichy. Po dokončení rekonstrukce obou ramen Mlýnského potoka bude následovat také velmi pečlivý monitoring stavu života v řece za spolupráce s odborníky. Jak Petr Loyka doplnil, v říčním systému Moravy v Olomouci byl od devadesátých let minulého století prokázán výskyt celkem 22 ryb, přičemž loňský průzkum pod jezem odhalil jedenáct z nich. Potvrzena byla i přítomnost raka říčního.

„V této lokalitě jsme měli tři priority. Protipovodňovou ochranu, na níž se právě nyní pracuje, odstranění staré ekologické zátěže v podobě torza někdejší chemické továrny v centru města, k čemuž už došlo, a konečně obnovení vodního režimu říčního ramene na Domovině, což právě nyní chystáme,“ uzavřel Petr Loyka. „Vodní tok bude z hlediska ochrany přírody a života v řece teprve po těchto úpravách ve skutečně dobré kondici,“ doplnil primátor Martin Novotný. Vodní živočichové budou moci migrovat jak v blízkosti tramvajové trati u Šantovky, tak i na obtokovém kanále na řece Moravě, kde už byl vybudován rybochod. Vykoupení a úpravu jezu na balvanitý skluz zaplatí město, úpravy koryta ramene na Domovině zaplatí investor Šantovky.

Přílohy:

 

28. února 2013 (čt)