Na nové tramvaje přidá Dopravnímu podniku město

Na nové tramvaje přidá Dopravnímu podniku město

Čtyři modernizované tramvaje a čtrnáct nových vozidel získá Dopravní podnik města Olomouce. Čtrnáct nových oboustranných vozů Vario LF/plus/o bude obsluhovat právě budovanou trať na Nové Sady, čtyři modernizované tramvaje Vario LF.R se zapojí do obsluhy současné tramvajové sítě v Olomouci.

Na pořízení těchto tramvají podstatnou měrou přispívá z rozpočtu město Olomouc a Regionální operační program Střední Morava.

Celková cena čtyř modernizovaných a čtrnácti nových vozidel je 449 milionů korun včetně daně. K dotaci z regionálního operačního programu je nutné přidat takzvané kofinancování, tedy finanční spoluúčast žadatele. „To by ale bylo nad možnosti Dopravního podniku města Olomouce, proto samo město dává ze svého rozpočtu dotaci skoro 99 milionů korun, které uvolní formou investičního transferu v tomto a příštím roce,“ vysvětluje první náměstek primátora Ivo Vlach. Ve výsledku pak bude podle Ivo Vlacha vozový park, který je Olomoučanům k dispozici, jedním z nejmodernějších v republice.

Stávající trati obsluhuje momentálně stále stejný počet tramvajových souprav. Modernizované vozy totiž před přebudováním původně jezdily rovněž v Olomouci. „Nejstarší vozy typu T3 odebíráme z provozu a odvezeme na modernizaci, odkud se pak k nám zase vrací,“ vysvětluje princip mluvčí DPMO Magdalena Kopřivová. Čtrnáct vozů pro nově budovanou trať na Nové Sady naopak vozový park olomoucké MHD rozšíří. To současně připomíná dlouhodobý problém s plochami pro tramvaje. Jak dodala mluvčí Kopřivová, stále se počítá s vytvořením odstavné plochy pro parkování tramvají v Jeremenkově ulici u hlavního vlakového nádraží, a řeší se také otázka vybudování nového plnohodnotného depa.

 

4. února 2013 (po)