Kolik bude stát pokračování stavby? Brzy se uvidí

Kolik bude stát pokračování stavby? Brzy se uvidí

Velký zájem projevují firmy o druhou etapu stavby tramvajové trati na Nové Sady. Zatímco první etapa, která spočívala především v úpravách terénu, stavbě mostů, opěrných zdí a zemního tělesa pro budoucí trať, už končí, chystá se výběrové řízení na etapu druhou. Jakmile výběrové řízení skončí, dozvíme se také to, kolik vlastně bude stavba stát.

Předpokládaný celkový objem nákladů na obě etapy stavby trati od tržnice po Trnkovu ulici je 520 milionů korun. Zatímco první etapa, tedy již zmíněné terénní práce či stavba mostů, stála zhruba 70 milionů korun, o celkové ceně druhé etapy rozhodne nabídka uchazečů o zakázku. „Hlásí se hodně firem, a pokud by to vyšlo podobně jako v případě rekonstrukce výstaviště Flora, pak můžeme díky konkurenci dost výrazně ušetřit,“ říká náměstek olomouckého primátora Martin Major. Při zmíněné rekonstrukci Výstaviště Flora byly předpokládané náklady 330 milionů korun včetně DPH, nakonec však bude akce díky velkému zájmu ze strany stavebních firem stát jen asi 206 milionů korun i s daní. Do výběrového řízení na stavbu kolejiště, které bude během několika dní uzavřeno, už teď podalo přihlášku asi dvanáct firem a další se ještě na poslední chvíli k tomuto kroku chystají, takže lze podle náměstka Majora doufat, že i tady se město dostane na výrazně nižší částku, než byla ta předpokládaná.

V příštím týdnu by už mělo být známo, jakou úsporu výběrové řízení městu přineslo. Na stavbu tramvajové trati přispívá významnou měrou také grant z Programu švýcarsko-české spolupráce ve výši téměř 225 milionů korun.

 

23. ledna 2013 (st)