První etapa stavby trati se blíží do finále

První etapa stavby trati se blíží do finále

Více než půl roku se už proměňuje areál někdejšího podniku Milo v budoucí novou čtvrť, a souběžně s tím se staví také tramvajová trať ve směru na Velkomoravskou ulici a Nové Sady. První etapa stavby trati, která zahrnovala terénní úpravy, stavbu mostů, opěrných zdí a samotného zemního tělesa budoucí trati pro tramvaje, by měla být do dvou měsíců hotová.

Podle stavebníků i kompetentních pracovníků magistrátu probíhá vše podle předpokládaného harmonogramu, i když se především v poslední době náročnost prací dost zvýšila. Důvodem je nutnost přesně koordinovat stavební postupy dvou velkých, souběžně probíhajících akcí – stavby trati a stavby obchodní galerie.

„Stavba probíhá dobře, žádné větší problémy nenastaly. Musíme ale přesně koordinovat práci se stavitelem Šantovky,“ říká Vladimír Michalička, šéf odboru investic. „Jednou nebo dvakrát týdně se musíme setkávat a projednávat a upřesňovat společný postup. Koordinace musí být přesná opravdu na hodiny, jsou to náročné práce,“ dodává Pavel Nádvorník za stavitele obchodní galerie. V další části budoucí trati, kde se nic dalšího nestaví, jsou samozřejmě práce z tohoto pohledu snadnější.

Podle Tomáše Nejezchleby z oddělení realizace odboru investic by měla být nynější etapa A hotová a zkolaudovaná do konce února. Obnášela stavbu dvou mostů, jedné lávky pro pěší, čtyř opěrných zdí a zemního tělesa budoucí trati. „Do 31. ledna je termín pro podávání nabídek na zhotovení etapy B, tedy samotného kolejového tělesa,“ dodává Tomáš Nejezchleba. Jakmile bude ve veřejné soutěži vybrán zhotovitel této druhé etapy, může se začít se stavbou kolejiště. Ta by měla navázat na první etapu začátkem března. Březnový termín může teoreticky ohrozit pouze to, kdyby se některý z účastníků veřejné soutěže proti jejímu výsledku odvolával. „Těším se, až bude trať hotová. Chodím rád na hokej, a opravdu bude fajn svézt se tramvají z náměstí Hrdinů až na Nové sady,“ říká Jaromír Mazánek, který na Nových Sadech bydlí.

Fotografie:

 

29. prosince 2012 (so)