Nové tramvaje pro novou trať

Nové tramvaje pro novou trať

Letos v červnu začala v Olomouci oficiálně výstavba nové tramvajové trati, která dovede začátkem roku 2014 tramvaje až na Nové Sady. Klíčový projekt v oblasti olomoucké dopravní infrastruktury dále pokračuje nejen po stránce stavební, ale také dopravní a finanční.

Regionální rada Střední Morava schválila dotaci na nákup nových tramvajových souprav, potvrzení o této dotaci dnes převzal primátor města Olomouce Martin Novotný a vedení Dopravního podniku.

Pro provoz na nové tramvajové trati bylo třeba nakoupit několik nových vozů, aby bylo vůbec možné novou trať obsloužit. Výsledkem veřejné soutěže bylo na začátku července rozhodnutí o tom, že na nové trati budou jezdit dvoustranné soupravy VarioLF plus/o. S provozem obousměrných tramvajových souprav počítali architekti již při přípravě projektu, aby na konečné nemusela vznikat složitá smyčka, ale jen jednodušší kolejová spojka, což následně usnadní také protažení trati do dalších etap. Mimo to se pak rozhodovalo také o nákupu několika modernizovaných tramvajových souprav, které vyrazí na nynější větve tramvajové sítě olomoucké MHD.

ČTRNÁCT NOVÝCH VOZŮ PRO NOVOU TRAŤ

Dopravní podnik města Olomouce tedy do konce roku 2013 doplní stávající vozový park tramvají o nízkopodlažní vozidla, která pořídí v rámci projektu Obnova vozového parku tramvají za celkové náklady přes 370 milionů korun. Za 14 nových tramvají s možností výstupu na obě strany zaplatí DPMO částku 307,4 milionů korun, za 4 plně modernizované tramvaje pak dalších 63,9 milionů. Projekt spolufinancuje Evropská unie z Regionálního operačního programu Střední Morava dotací ve výši 75 %, tedy 272 milionů korun. Zbylých téměř sto milionů korun bude financováno z rozpočtu statutárního města Olomouce.

„Nákup tramvají je díky 75procentní dotaci velmi výhodný, a proto jsme se rozhodli touto cestou výrazně omladit vozový park dopravního podniku. Podíl moderních tramvají tak bude v Olomouci jeden z nejvyšších v České republice a doufám, že i cestující komfort naší MHD ocení,“ řekl první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

Vybraným dodavatelem čtrnácti nových nízkopodlažních tramvají je společnost Krnovské opravny a strojírny s.r.o. Nová vozidla typu oboustranná jednočlánková tramvaj VarioLF plus/o jsou určena pro zajištění provozu na nově budované trati na Nové Sady. Smluvní cena za jeden dodaný kus nové tramvaje je 21,9 milionu korun bez DPH, a tedy celkově 307,4 milionů korun bez DPH za kompletní dodávku.

Vybraným dodavatelem modernizovaných nízkopodlažních tramvají je společnost PRAGOIMEX a.s. Celkem budou dodána 4 vozidla typu VarioLFR. Tyto vozy umožní dopravnímu podniku navýšit počet tzv. garantovaných spojů v tramvajové dopravě, což ocení zejména rodiče s dětmi, senioři a handicapovaní cestující. Smluvní cena za 1 dodaný kus modernizované tramvaje je 15 980 000 Kč bez DPH, celkově tedy DPMO za celou dodávku zaplatí částku 63,9 milionu korun bez DPH.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE VarioLF plus/o

Nízkopodlažní motorový vůz, oboustranný, jednočlánkový

Délka skříně 15 100 mm
Šířka skříně 2 480 mm
Vzdálenost otočných čepů podvozků 7 500 mm
Výška podlahy nad TK 350 / 650 mm
Podíl nízké podlahy 36 %
Podíl adhezního pohonu 100 %
Maximální rychlost 65 km / hod
Trakční pohon asynchronní
Trakční výkon 4 x 80 kW
Vypružení podvozku dvoustupňové
Hmotnost prázdného vozu 21 200 kg
Max. hmotnost obsazeného vozu při 8 os/m2 32 050kg
Obsaditelnost při 8 os/m2 155 osob
Počet míst k sezení 24 + 2 sklopné
Počet dveří 3 + 2

TRAMVAJOVÁ TRAŤ NA NOVÉ SADY

Začátkem roku 2014 by tak měly nové tramvaje vyjet na dlouho očekávanou novou trať spojující centrum města se sídlišti Nové Sady a Povel. Vedení města Olomouce považuje tento projekt za stěžejní a nejdůležitější za několik posledních desetiletí. „Napojení jižních sídlišť a zajištění komfortu tramvajové MHD pro velkou část obyvatel města má strategický význam. Já osobně to vnímám jako napravení křivdy vůči desítkám tisíc občanům Olomouce, kterou způsobili socialističtí budovatelé opomenutím dopravní obslužnosti sídlišť na jihu města tramvají. Takřka polovina obyvatel města je v tomto smyslu občany druhé kategorie, kteří nemohou využívat komfort tramvajové dopravy. V době boomu automobilismu a ucpaných ulic v centrech měst jde nejen o klíčový projekt v oblasti dopravní infrastruktury, ale zároveň o projekt v tom nejlepším smyslu ekologický,“ říká primátor města Olomouce Martin Novotný.

Díky výstavbě čtvrté větve olomoucké tramvajové sítě se v nejbližších letech dočkají pohodlného a spolehlivého spojení s centrem města obyvatelé lidnatých sídlišť Nové Sady a Povel. V dosahu nové trati dnes žije zhruba dvacet tisíc lidí, kteří jsou zatím odkázáni na individuální automobilovou dopravu nebo na autobusové spoje. V blízkosti nové trati je i několik rozvojových ploch, kde se předpokládá výstavba dalších bytových domů.

Stavba první etapy tramvajové trati začala na jaře 2012. Podle všech předpokladů by trať měla být připravena ke zkušebnímu provozu v první polovině roku 2014. Stavba samotná je rozdělena do dvou částí, přičemž letošní část A spočívá v terénních úpravách areálu někdejšího chemického podniku MILO a výstavbě dvou mostů, část B, tedy samotný kolejový svršek, začne na jaře příští rok. „Právě na tuto část B vypíšeme do konce října 2012 výběrové řízení na zhotovitele, tak aby se na jaře příštího roku mohlo začít s pokládkou kolejí a realizací další dopravní infrastruktury,“ upřesnil náměstek primátora Martin Major. Část kolem obchodního centra by pak měla být hotová před Vánoci 2013, celá trať by se měla dokončit do poloviny roku 2014.

Celkové náklady na stavbu samotné trati budou přesněji známy až po vysoutěžení dodavatele všech prací. Dnešní horní hranice odhadovaných nákladů je 470 milionů korun včetně DPH, z toho významnou část poskytne i Švýcarsko v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce. „Švýcarská strana letos v květnu rozhodla o uvolnění asi 225 milionů korun. Je to nejdůležitější bod na cestě k vybudování tramvajové trati, bez úspěchu v dotačním řízení bychom mnohem hůře hledali prostředky na její realizaci,“ řekl náměstek primátora města Olomouce Ladislav Šnevajs. „Projekt prošel nesmírně náročným posuzováním a i švýcarské autority kladně posoudily jeho připravenost a přínosy pro rozvoj MHD a kvalitu životního prostředí ve městě,“ potvrdil primátor města Olomouce Martin Novotný.

Zcela zásadní pomoc znamená ojedinělá spolupráce se soukromým investorem, společností SMC Development, která staví v areálu bývalé chemičky obchodní a společenské centrum a novou obytně administrativní čtvrť. Na veškerou související infrastrukturu, jako jsou cesty, mosty a další stavby, poskytne 350 milionů korun.

Tramvajová síť se v Olomouci rozvíjí už od roku 1899. Poslední velkou inovací tramvajové sítě v Olomouci bylo vybudování trati mezi tržnicí a hlavním nádražím ČD přes třídu Kosmonautů v roce 1997. Ta umožnila ve srovnání s původní trasou, vedoucí přes historické části města, rychlejší spojení vlakového nádraží s centrem Olomouce.

Více informací na speciálních webových stránkách: www.olomouc.eu/tramvajova-trat

Fotografie:

 

18. října 2012 (čt)