Stavba tramvajové trati má fandy i v zahraničí

Stavba tramvajové trati má fandy i v zahraničí

O stavbu olomoucké tramvajové trati je veliký zájem, a to zdaleka ne pouze v Olomouci. Podle ohlasů a zaslaných dotazů stavbu sledují fandové této nejekologičtější hromadné dopravy nejen v celé ČR, ale dokonce i ze zahraničí.

V prvním říjnovém týdnu se navíc projekt tramvajové trati na Nové Sady dostal i do společnosti špičkových dopravních staveb na výstavě Prague Architecture Week.

Současně se na radnici obracejí lidé s doplňujícími technickými dotazy. „Z poskytnutých vizualizací je patrné, že v prostoru před obchodním centrem Šantovka budou posunuty osy jednotlivých kolejí dál od sebe. Dovolím si otázku, zda je to čistě pro okrasu nebo to má nějaký praktický důvod?“ ptá se Pavel S. z Vídně.

Odpověď poskytl Luděk Štastný, vedoucí týmu projektantů ze společnosti Stavoprojekt Olomouc. „Před obchodním centrem Šantovka je tramvajová trať vedena nad objektem podzemního parkoviště. V tomto úseku jsou troleje zavěšeny oboustranně na stožárech umístěných mezi kolejemi tramvajové trati. Proto dochází k oddálení kolejových os tak, aby byl zachován předepsaný průjezdní profil,“ vysvětluje Luděk Šťastný. „Toto řešení je z hlediska ukotvení stožárů vhodnější a v prostoru před OC je i méně překážek. Na ostatních úsecích tramvajové tratě po Trnkovu ulici je použito klasické řešení se stožáry po stranách tramvajové trati nebo vozovky a není nutné z tohoto důvodu oddalovat osy kolejí od sebe.“ Překonání garáží tramvajovou tratí je tak jedním z jistých unikátů olomoucké stavby.

„V tuzemsku přecházejí tramvajové tratě většinou podchody nebo přemosťují komunikace. Přes rozsáhlejší podzemní prostory jsou vedeny tramvajové tratě především v Praze – přes vestibuly metra – např. Můstek, Dejvická, I.P. Pavlova, zmodernizovaná Hradčanská a další,“ doplňuje Luděk Šťastný.

Průjezd tramvají nad objektem podzemních garáží u OC Šantovka není jedinou technickou zajímavostí celé stavby. Na trase se nacházejí i další zajímavé technické prvky, jako je přejezd přes železniční trať, řízení MHD ve vazbě na světelnou signalizaci, překonání zasypaných rybníků a podobně.

V současné České republice se mnoho obdobných dopravních staveb v gesci měst neuskutečňuje. V některých městech jsou připraveny rekonstrukce tramvajových tratí (Praha, Plzeň, Brno). Nové tratě nebo prodloužení stávajících se připravují v Plzni, v Liberci i v Praze. Zvlášť Praha uvažuje o značné podpoře rozvoje tramvajové sítě. Všechny záměry ovšem narážejí na finanční nákladnost, proto zatím dostává přednost údržba a rekonstrukce tratí.

„Předpokládám, že olomoucká stavba je sledována fanoušky tramvají z celé republiky. Nic podobného se totiž jinde neděje,“ říká Pavel S., fanoušek tramvajové dopravy z Vídně. „Fandové tramvajové dopravy vývoj v Olomouci skutečně sledují a není jich málo,“ souhlasí projektant Luděk Šťastný.

O nové olomoucké tramvajové trati se hovořilo také na nedávné prestižní výstavě Prague Architecture Week. „Na slavnostním večeru otevírajícím letošní Prague Architecture Week se tramvajová trať ocitla v nejlepší společnosti špičkových dopravních staveb nejen z Evropy, ale i řady dalších států světa,“ konstatoval olomoucký primátor Martin Novotný, který se výstavy zúčastnil. „Důstojné prostředí Míčovny Pražského Hradu mi připomnělo, že můžeme být zdravě sebevědomí a nemusíme se bát prezentace našeho města a jeho rozvojových projektů v široké mezinárodní konkurenci.“

V těchto týdnech pokračují práce na terénních úpravách a na stavbách mostů pro tramvajovou trať i pro chodce. Magistrát současně chystá výběrové řízení na zhotovitele stavby kolejového tělesa.

Fotografie:

 

17. října 2012 (st)