Dopravní podnik pořídí pro Olomouc nové tramvaje

Dopravní podnik pořídí pro Olomouc nové tramvaje

V minulém měsíci začala v Olomouci oficiálně výstavba nové tramvajové trati, která dovede začátkem roku 2014 tramvaje až na Nové Sady. Zatímco stavební firmy pracují momentálně na přípravě terénu, stavbě mostů přes Mlýnský potok a jeho říční rameno, provozovatel městské hromadné dopravy uskutečnil výběrové řízení na dodavatele nových tramvajových souprav.

Výsledkem veřejné soutěže bylo na začátku července rozhodnutí o tom, že na nové trati budou jezdit dvoustranné soupravy VarioLF plus/o, přičemž s velmi obdobnými vozy už mají olomoučtí cestující zkušenosti. Mimo to se pak rozhodovalo také o nákupu několika modernizovaných tramvajových souprav, které vyrazí na nynější větve tramvajové sítě olomoucké MHD.

Čtrnáct nových vozů pro novou trať

Dopravní podnik města Olomouce tedy doplní stávající vozový park tramvají o nízkopodlažní vozidla, která budou pořízena v rámci projektu Obnova vozového parku tramvají, spolufinancovaného Evropskou unií z Regionálního operačního programu pro Střední Moravu dotací ve výši 75 %. Dle harmonogramu projektu bude do konce roku 2013 dodáno celkem osmnáct vozidel, z toho čtrnáct nových a čtyři modernizovaná.

Vybraným dodavatelem čtrnácti nových nízkopodlažních tramvají je společnost Krnovské opravny a strojírny s.r.o. Nová vozidla typu oboustranná jednočlánková tramvaj VarioLF plus/o jsou určena pro zajištění provozu na nově budované trati na Nové Sady. Smluvní cena za jeden dodaný kus nové tramvaje je 21,9 milionu korun bez DPH, a tedy celkově 307,4 milionů korun bez DPH za kompletní dodávku.

Vybraným dodavatelem modernizovaných nízkopodlažních tramvají je společnost PRAGOIMEX a.s. Celkem budou dodána 4 vozidla typu VarioLFR. Tyto vozy umožní dopravnímu podniku navýšit počet tzv. garantovaných spojů v tramvajové dopravě, což ocení zejména rodiče s dětmi, senioři a handicapovaní cestující. Smluvní cena za 1 dodaný kus modernizované tramvaje je 15 980 000 Kč bez DPH, celkově tedy DPMO za celou dodávku zaplatí částku 63,9 milionu korun bez DPH.

Základní technické údaje VarioLF plus/o.

Nízkopodlažní motorový vůz, oboustranný, jednočlánkový

Délka skříně 15 100 mm
Šířka skříně 2 480 mm
Vzdálenost otočných čepů podvozků 7 500 mm
Výška podlahy nad TK 350 / 650 mm
Podíl nízké podlahy 36 %
Podíl adhezního pohonu 100 %
Maximální rychlost 65 km / hod
Trakční pohon asynchronní
Trakční výkon 4 x 80 kW
Vypružení podvozku dvoustupňové
Hmotnost prázdného vozu 21 200 kg
Max. hmotnost obsazeného vozu při 8 os/m2 32 050kg
Obsaditelnost při 8 os/m2 155 osob
Počet míst k sezení 24 + 2 sklopné

 

10. srpna 2012 (pá)