Stavba nové tramvajové trati začala. Co to znamená?

Stavba nové tramvajové trati začala. Co to znamená?

V posledních měsících patří v Olomouci k nejdiskutovanějším tématům stavba nové tramvajové trati, která spojí centrum s jižními částmi města. Primátorovi Martinu Novotnému krátce před oficiálním zahájením stavby, které se odehrálo 14. června 2012, položili několik otázek.

Přípravné práce na stavbě nové tramvajové trati nedávno začaly. Čekají veřejnost kvůli stavbě samotné nějaká výrazná omezení?
Vzhledem k uzavřenosti hlavní části lokality nebude po velkou část stavby vliv na celek města s výjimkou bezprostředního okolí až zas tak zásadní. Nelze se ale vyhnout ovlivnění života ve městě v okamžicích výstavby odbočení z lokality Tržnice a vlastní části tramvajového tělesa na Velkomoravské a Rooseveltově ulici. K informování veřejnosti o přesném průběhu stavebních prací a vlivu na tu kterou lokalitu slouží právě tyto webové stránky, kde půjde sledovat tyto informace on-line týden po týdnu, ne-li den po dni. Jako vždy se snažíme negativní vlivy akce na život občanů minimalizovat.

V současnosti začala první fáze, která se odehrává na stavebně mimořádně exponovaném místě – ve stejné lokalitě se staví budoucí nákupní galerie a navíc zde také probíhá realizace protipovodňových úprav v režii podniku Povodí Moravy. Jak zvládnout tolik stavebních činností v jedné nevelké lokalitě?
Není to vůbec jednoduché, všechny stavby jsou vzájemně propojené, symbolicky to vyjadřuje fakt, že tramvajová trať vede částečně po střeše podzemního parkoviště pod Šantovkou. Nejde ale jen o správné řazení stavebních činností, z logiky věci jde i o nutnost koordinace několika různých stavebních firem v jedné lokalitě, neboť každý z aktérů se snaží dosáhnout co nejvýhodnějších podmínek prostřednictvím výběrových řízení. Ale organizační struktura se postupně usazuje, vytvořili jsme komunikační schéma, propojující nejdůležitější osoby ze všech participujících institucí a firem. Ano, je to tak trochu akce kulový blesk, ale věřím, že všechno klapne na jedničku.

Pro novou trať je třeba pořídit i nové tramvajové soupravy, které musí mít také nějaké místo pro odstavení. Právě pro ně se tedy bude stavět depo u hlavního nádraží? Už se ví, kdy se na něm začne pracovat?
Musím říct upřímně, že to dosud přesně nevíme. Naší maximální snahou je dosáhnou toho, aby bylo depo hotové včas. Jsme však závislí na časovém harmonogramu rekonstrukce celého olomouckého železničního uzlu, kterou připravuje Ministerstvo dopravy a SŽDC. Ti nás musí ve správnou chvíli na toto své vlivové území pustit. Pokud se to nestihne do chvíle zprovoznění trati a nákupu nových tramvají, budeme muset hledat dočasné řešení pro jejich provizorní odstav. Ale i to je řešitelné.

Nechala si radnice spočítat, kolik lidí bude nová tramvajová trať obsluhovat a také za jak dlouho dojede tramvaj třeba z Trnkovy ulice k tržnici?
Tyto analýzy byly součástí přípravy trati od samotného počátku a byly hlavním úkolem pro dopravní odborníky v čele s ing. Kašíkem, kteří jsou autory navrhovaného řešení. Kromě počtu přepravených osob a různých variant jízdních řádů se odborně kalkulovaly i nejrůznější dopady na životní prostředí včetně úspor emisí CO2 apod.

Nedávno dostalo město zprávu o tom, že Švýcarská konfederace schválila dotaci na stavbu trati z Programu švýcarsko-české spolupráce. Mimochodem, jedná se o skoro 225 milionů korun, tedy nejvíce ze všech schválených dotací. Co všechno si Švýcaři prověřovali, než se odhodlali tak ohromnou sumu uvolnit?
V první fázi podrobně posuzovali smysluplnost akce jako takové, tj, velikost její cílové skupiny, efektivnost nákladů vůči přínosům, vliv trati na ekologickou a dopravní situaci ve městě. Ve druhé fázi se posuzoval každý detail projektové dokumentace a oprávněnost uznatelných nákladů, důležitou roli hrálo také právní, ekonomické i technické zabezpečení koordinace všech staveb, probíhajících v lokalitě bývalého Mila. Námitky Hnutí Duha ještě prohloubily detailnost posuzování ze strany Švýcarských fondů, o to jsem raději, že vše dobře dopadlo a že naše argumenty byly jednoznačně uznány za správné.

Tramvajová trať má v první fázi končit u Trnkovy ulice, ve druhé ve Schweitzerově ulici. Mluví se i o třetí fázi, která by vedla až k Jižní ulici. Nakolik je podle vás reálné očekávat, že se podaří v řádu let uskutečnit všechny tři fáze?
Tato politická reprezentace se chce pokusit zrealizovat první etapu a zahájit či připravit k realizaci etapu druhou, která by dovedla tramvaj do srdce sídliště na Schweitzerovu ulici. Vůbec nejhorší by bylo vložit mezi etapy období nečinnosti, trvající roky či desetiletí. Celé akci by to vzalo smysl. Moje vize je do pěti let první dvě etapy. Do deseti třetí.

Je reálné, že se generace dnešních Olomoučanů ve středním věku dočká i dalšího rozšíření tramvajové sítě ve městě? Nové Sady určitě nejsou jedinou čtvrtí, která tramvajové spojení uvítá...
Věřím, že každá další politická reprezentace bude pokračovat v úsilí o dobudování této sítě. Podmínky by pro to měl vytvořit nový územní plán, který chceme schválit koncem letošního či začátkem příštího roku. Ten bude obsahovat všechny potenciální smysluplné tramvajové trasy a bude na příštích orgánech města, aby zvolily časování a následnost kroků. Realizace možností daných územním plánem je vždy záležitostí mnoha desetiletí.

Stojíte v čele města šestým rokem. Řešil jste za tu dobu srovnatelně významnou investiční akci, nebo je stavba tramvajové trati jasnou jedničkou?
Objemem prostředků z vlastních zdrojů města je to spíš běžná akce, připočítáme-li dotaci a podíl soukromého investora, jde o akci srovnatelnou s rekonstrukcí přednádražního prostoru. Napojení jižních sídlišť a zajištění komfortu tramvajové MHD pro velkou část obyvatel města má však strategický význam, v tom směru jde o akci „number one“.

Zkuste obecně shrnout hlavní význam stavby nové tramvajové trati...
Napravení křivdy vůči desítkám tisíc občanům Olomouce, kterou způsobili socialističtí budovatelé opomenutím dopravní obslužnosti sídlišť na jihu města tramvají. Takřka polovina obyvatel města je v tomto smyslu občany druhé kategorie, kteří nemohou využívat komfort tramvajové dopravy. V době boomu automobilismu a ucpaných ulic v centrech měst jde nejen o klíčový projekt v oblasti dopravní infrastruktury, ale zároveň o projekt v tom nejlepším smyslu ekologický.

Věříte, že díky trati ubude těch, kdo do centra jedou autem?
Pevně v to doufám, navíc díky připojení z Velkomoravské ulice o novému vysokokapacitnímu parkovišti pod Šatovkou by mělo více lidí parkovat své vozy tam a nikoliv úzkých uličkách centra. Musíme si ale všichni zvyknout, že nezaparkuje hned u cíle naší cesty, že pár kroků je potřeba dojít.

Jezdíte vy sám někdy tramvají?
Musím přiznat, že v posledních letech jsem se proměnil v notorického automobilistu a tramvají moc nejezdím. Daleko více často jsem jezdil, když jsem bydlel na Masarykově ulici a měl jsem zastávku přímo pod okny bytu. V poslední době přemýšlím nad předsevzetím začít mnohem více chodit pěšky, kamarád to aplikuje už delší dobu a je neskonale štíhlejší než dřív. I s tou tramvají se musím polepšit.

 

14. června 2012 (čt)