Švýcarsko schválilo dotaci na tramvajovou trať

Švýcarsko schválilo dotaci na tramvajovou trať

Projekt Tramvajová trať – Nové Sady ve Švýcarsku uspěl. Švýcarská strana včera informovala o schválení téměř 225milionové dotace na stavbu tramvajové trati v Olomouci z Programu švýcarsko-české spolupráce.

Odsouhlasený grant je ve výši CHF 11 352 902, tedy přibližně 224,8 milionů korun.

„Je to nejdůležitější bod na cestě k vybudování tramvajové trati, bez úspěchu v dotačním řízení bychom mnohem hůře hledali prostředky na její realizaci. Projekt prošel nesmírně náročným posuzováním a i švýcarské autority kladně posoudily jeho připravenost a přínosy pro rozvoj MHD a kvalitu životního prostředí ve městě. V tomto kole švýcarských fondů jde navíc o projekt objemově výrazně největší, což úspěch Olomouce jen umocňuje. Splatíme tak dluh velké části Olomoučanů, kteří dosud nemohou využívat komfort městské hromadné dopravy,“ řekl primátor města Olomouce Martin Novotný.

Včerejší oznámení o získání dotace je pro město Olomouc vyvrcholením více než dvouleté práce na přípravě a obhajobě projektu. „Švýcarská dotace je pro nás úspěch i závazek. Tato technicky i organizačně náročná investice bude po celou dobu realizace a uvedení do provozu kontrolována Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem financí a zástupci švýcarských fondů. Z dosavadních jednání víme, že jejich prioritou je dbát především na účelné vynakládání finančních prostředků, vysokou kvalitu práce a dodržování termínů,“ sdělil náměstek primátora Ladislav Šnevajs a dále dodal: „Jde o investici, která podstatným způsobem změní a předurčí rozvoj zanedbané části města, nesmíme podcenit žádný detail, aby tramvaj a nábřeží mohly sloužit ke spokojenosti současných i budoucích generací obyvatel a návštěvníků města.“

Definitivní a oboustranně závazná smlouva o dotaci bude podepsaná po vysoutěžení dotované části výstavby (část B - 1. etapa), což by mělo být v březnu 2013.

I. etapa je rozdělena na dvě části - část A začala již letos a jedná se o terénní úpravy a stavbu mostů, část B, tedy pokládka kolejí, se plánuje na jaro příštího roku. Celá stavba by měla být hotová začátkem roku 2014.

 

15. května 2012 (út)