Tramvajová trať pro jižní čtvrti Olomouce

Tramvajová trať pro jižní čtvrti Olomouce

Snad všichni Olomoučané už slyšeli o tom, že se město Olomouc pouští do velkorysého a odvážného plánu výstavby tramvajové tratě přes areál bývalého závodu Mila k sídlištím na jihu. Zatím je akce ve fázi přípravných prací. První cestující by se měli tramvají přes Šantovku na Nové Sady svézt příští rok.

V nejbližší době se bude pracovat na přípravě terénu v areálu někdejšího Mila mezi rameny Mlýnského potoka. Součástí chystaných stavebních prací je i vybudování mostu právě přes Mlýnský potok. „Po vybudování tramvajové trati na třídě Kosmonautů v 90. letech jde o další zásadní krok v rozšiřování tramvajové sítě města Olomouce, který nabídne plný komfort městské hromadné dopravy i obyvatelům dosud opomíjených sídlišť,“ uvedl primátor Olomouce Martin Novotný.

Budování tramvajové trati na Nové Sady v této chvíli financuje město dohromady se společností SMC Development, která staví budoucí čtvrť Šantovku. Obě akce, tedy výstavba tramvaje i nového centra Šantovka, musí být také vzájemně koordinovány. Projekt tramvajové trati má ale velkou naději na 225milionovou dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce. Už vloni jej švýcarský Státní sekretariát pro ekonomické záležitosti doporučil k financování, definitivní rozhodnutí švýcarské srany se očekává v prvním pololetí tohoto roku. O spojení jižních sídlišť s centrem Olomouce se hovořilo už za bývalého režimu, tehdy byla v územním plánu trasa zakreslena přes ulici Rooseveltovu. Projekt však nikdy nebyl reálně připraven a vše zůstávalo jen v rovině slibů. V roce 2006 se změnil územní plán a trasa čtvrté plánované větve tramvajové trati byla přesunuta z kolizní polohy v ulicích Polská a Rooseveltova do nové polohy přes areál zrušeného podniku MILO. Za Velkomoravskou ulicí trať pokračuje v původně navržené trase Rooseveltovou, Zikovou a Schweitzerovou ulicí až po ulici Jižní. První etapa čtvrté větve tramvajové tratě od tržnice po Trnkovu ulici je připravena, první cestující ve zkušební jízdě by se měli svézt na podzim 2013. Druhá etapa po Schweitzerově ulici by měla navázat v nejbližších letech.

 

20. dubna 2012 (pá)